Assos Antik Kentinde Erken Osmanlı Dönemine Ait Hamam Bulundu
Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Behramkale köyü sınırları içinde kalan Assos’ta, erken Osmanlı dönemine ait bir hamam keşfedildi.
Antik Çağ’da “Troas” olarak adlandırılan bölgenin güney ucunda bulunan ve Yunanistan’ın Midilli Adası’nın karşısında kurulan Assos kenti, uzun yıllar boyunca çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır.
Assos Antik Kenti’nde yürütülen kazı çalışmalarına 1981 yılında ara verilen ancak 44 yıldır devam eden uzun araştırmaların ardından tekrar başlandı. Kazı çalışmalarına devam eden Türk bilim insanları, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İÇDAŞ’ın destekleriyle çalışmalarını sürdürmektedir.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Assos Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan, kazı çalışmalarının 2024 yılında başlayan Geleceğe Miras Projesi kapsamında en uzun kazı sezonunu tamamladığını söyledi. Arslan, aynı zamanda kazıların aralık ayının sonuna kadar devam edeceğini belirtti.
Assos’ta yapılan kazı çalışmalarının farklı noktalarda gerçekleştirildiğini ve önemli buluntulara ulaşıldığını belirten Prof. Dr. Arslan, özellikle Athena tapınağında yapılan çalışmalarda erken Osmanlı dönemine ait küçük bir hamamın keşfedildiğini açıkladı. Bu hamamın özellikleri ve mimarisi hakkında detaylı bilgiler veren Arslan, keşfedilen mimari parçaların bilim dünyası için büyük önem taşıdığını vurguladı.
Hamamda bulunan mermer parçasındaki 480 yılına tarihlenen yazıtın önemine de değinen Prof. Dr. Arslan, yazıtın çözüm sürecinin devam ettiğini ve tamamlandığında bilim dünyasıyla paylaşılacağını söyledi.
Hayatınızın aşkını bakteriler seçiyor olabilir mi; bilim insanı Ali Rıza Akın anlatıyor | Bakterin Kadar Yaşa
|